Виберіть категорію
ua
live
Олень плямистий
Олень плямистий
Олень-квітка - Хуа-Лу, так в Китаї за красу звуть плямистого оленя.
Тип: Хордові
Клас: Ссавці
Ряд: Парнокопитні
Родина: Оленеві
Рід: Справжні олені
Вид: Плямистий олень
Основні параметри
  • Ареал – південне Примор'я. На початку 30-х років ХХ століття був завезений в середню смугу європейської частини Росії, в деякі регіони України і на Кавказ.
  • Довжина тіла самців близько 2 м. Висота в холці – 95-112 см.
  • Вага – 75-130 кг. Самки дрібніше.
  • Основу раціону складають трави, листя дерев і чагарників, кора, жолуді.
  • Тривалість життя – 10-14 років.

Плямисті олені – стрункі тварини легкої статури. Влітку ці тварини червоно-руді з білими плямами, взимку – бурі. Шию плямистого оленя взимку прикрашає довга «грива». Біла пляма, розташована нижче хвоста, - «дзеркало» - допомагає оленям не втрачати один одного з виду, пересуваючись у лісі.


Соціальна поведінка


Соціальна організація – стадо. Межі свого стада, які досягають декількох квадратних кілометрів, дорослі особини мітять і охороняють дуже ретельно.


Розмноження


Самки приносять перше оленятко в 2-3 роки. Зазвичай народжується одне дитинча, іноді два.


Вид і людина


Плямистий олень має найцінніші панти – незакостенілі роги, які використовуються у виробництві пантокрину, що застосовується в лікуванні підшлункової залози. Саме заради пантів оленів варварськи знищували. Зараз вид розводять у розплідниках і зрізають панти у живих тварин.


Цікаві факти


Плямистий олень скидає роги в квітні, в червні молоді роги вже мають два-три відростки.

При небезпеці олень видає різкий «хуліганський свист».


Поточний стан в дикій природі
  • Класифікація ще
    не проведена
    NE
  • Недостатньо
    данних
    DD
  • Знаходяться під найменшою
    загрозою зникнення
    lc
  • Близькі до
    уразливому положенню
    NT
  • Уразливі
    vu
  • Знаходяться під
    загрозою зникнення
    en
  • У критичній
    небезпеці
    cr
  • Зниклі в
    дикій природі
    ew
  • Зниклі
    тварини
    ex
Карта зоопарку