Виберіть категорію
ua
live
Орлан-білохвіст
Орлан-білохвіст
Пернатий велетень узбереж морів, річок і озер.
Тип: Хордові
Клас: Птахи
Ряд: Соколоподібні
Родина: Яструбині
Рід: Орлани
Вид: Орлан-білохвіст
Основні параметри
  • Ареал охоплює практично всю територію Євразії.
  • Довжина тіла – 70-90 см. Розмах крил – до 2,5 м.
  • Вага – 4-7 кг.
  • У раціон входить прісноводна і морська риба, навколоводні і водоплавні птахи (качки, чайки, чаплі), дрібні ссавці.
  • Тривалість життя – приблизно 25 років.

Орлан-білохвіст – один з найбільших хижих птахів Європи. Оперення дорослої особини бурого кольору, голова і шия бувають світло-бурі, і тільки короткий клиновидний хвіст – чисто білий. Біле оперення хвоста з'являється у орланів з віком, у молодих птахів хвіст бурого кольору.


Соціальна поведінка


Живуть орлани-білохвости відокремлено, утворюючи постійні пари. Щільність їх гніздування залежить від наявності великих дерев і великої кількості їжі. Тільки в зимовий час орлани, що кочують, можуть збиратися в невеликі групи для годівлі падаллю або відходами рибообробних заводів.


Розмноження


Самка зазвичай відкладає 2-4 яйця. У насиджуванні беруть участь обидва батьки, але основна роль належить самці. Насиджування триває 35-40 днів. Молоді залишають гніздо у віці 65-75 днів, але і після того, як вони почали самостійно полювати, дорослі птахи їх підгодовують і не виганяють зі своєї території.


Вид і людина


В Україні зараз формується два основні вогнища проживання орлана-білохвоста: басейни річок Дніпра і Сіверського Дінця. Всього в країні гніздиться близько 100 пар. В даний час для відновлення чисельності орлана-білохвоста необхідна охорона місць гніздування, зокрема збереження після вирубки окремих великих дерев, на яких орлани влаштовують гнізда, зниження фактору занепокоєння, до якого ці птахи дуже чутливі, дотримання заборони на відстріл дорослих птахів. В окремих випадках для залучення білохвостів на деревах влаштовуються спеціальні гніздові платформи.


Цікаві факти


Під час шлюбних ігор орлани-білохвости зчіплюються кігтями і так разом перекидаються в повітрі, іноді падаючи майже до землі. Потім розчіплюються і знову злітають в повітря.

Гнізда орланів дуже великі: можуть досягати 1 м у висоту і 2 м у діаметрі.

Поточний стан в дикій природі
  • Класифікація ще
    не проведена
    NE
  • Недостатньо
    данних
    DD
  • Знаходяться під найменшою
    загрозою зникнення
    lc
  • Близькі до
    уразливому положенню
    NT
  • Уразливі
    vu
  • Знаходяться під
    загрозою зникнення
    en
  • У критичній
    небезпеці
    cr
  • Зниклі в
    дикій природі
    ew
  • Зниклі
    тварини
    ex
Карта зоопарку