Виберіть категорію
ua
live
Слон азіатський
Слон азіатський
Слон має дивовижний орган, аналогів якому немає в тваринному світі. Це хобот.
Тип: Хордові
Клас: Ссавці
Ряд: Хоботні
Родина: Слонові
Рід: Індійський слон
Вид: Азіатський слон
Основні параметри
  • Ареал – півострів Індостан, Шрі-Ланка, Індокитай і острови Південно-Східної Азії, Суматра.
  • Висота слона – 2,5-3,3м.
  • Вага – 2,7-5,5 т., Буває і до 6 т.
  • У раціон входить трава, чагарники і навіть грунт, багатий на мінеральні солі.
  • Тривалість життя – до 50 років.

Завдяки хоботу і величезним вухам, сірий могутній гігант викликає великий інтерес у дітей і дорослих.


Соціальна поведінка


У слонів матріархальні групи, коли основу соціуму утворюють самки, які знаходяться в кровній спорідненості з потомством. Молодих самців з досягненням зрілості виганяють з соціуму. Дорослі самці час від часу заходять в групи самок у пошуках самки в тічці. Слони живуть соціальними групами з дуже міцними зв'язками. Якщо хтось із членів групи поранений, інші приходять на допомогу: допомагають встати на ноги і піти, підтримуючи з двох сторін.


Розмноження


Після 22 місяців вагітності слониха народжує одне маленьке слоненя вагою від 90 до 115 кг. Подія відбувається всередині стада, і незабаром всі члени стада підходять до нього, щоб привітати дотиком хобота. Слоненята у однієї самки народжуються кожні 4 або 5 років, нерідко інтервал буває в 2-3 роки.


Вид і людина


В даний час дикі азіатські слони перебувають під загрозою зникнення. Виною тому – величезний попит на бивні, який за останні 150 років призвів до катастрофічного зниження чисельності слонів.


Цікаві факти


Великі вуха слона працюють як радіатори, рятуючи від перегріву. У спекотну погоду слони розставляють вуха, або розмахують ними, створюючи додатковий рух повітря.

З метою гігієни слони приймають грязьові ванни. Бруд, що засихає, утворює панцир, який розчавлює і знищує паразитів, що мешкають в шкірі тварин.

Поточний стан в дикій природі
  • Класифікація ще
    не проведена
    NE
  • Недостатньо
    данних
    DD
  • Знаходяться під найменшою
    загрозою зникнення
    lc
  • Близькі до
    уразливому положенню
    NT
  • Уразливі
    vu
  • Знаходяться під
    загрозою зникнення
    en
  • У критичній
    небезпеці
    cr
  • Зниклі в
    дикій природі
    ew
  • Зниклі
    тварини
    ex
Карта зоопарку