ФотогалереиВидео    Facebook TwitterYouTubeInstagram

Всесвітній день яйця

У багатьох країнах світу в другу п'ятницю жовтня відзначається Всесвітній день яйця, який був заснований в 1996 році на конференції Міжнародна яєчна комісія у Відні.

Для неспеціаліста в області біології слово «яйце» зазвичай означає куряче яйце, те, що вкрите твердою шкаралупою і вживається в їжу. Однак для біолога яйце - це спеціалізована клітина, з якої розвиваються майже всі організми, в тому числі і рослини. Тварини, які відкладають яйця, відомі як яйцекладні та включають риб, птахів, рептилій, амфібії, комах та інших представників тваринного світу. Є тільки два ссавця, які є яйцекладними: качконіс  та єхидна.

Більшість видів рептилій, відкладають яйця, а саме крокодили, змії, ящірки і черепахи. Однак, деякі види змій і ящірок є яйцеживородними. Затримка яєць в яйцеводах самки до повного розвитку ембріонів, стала еволюційним доповненням, що забезпечує виживання потомства. Тільки для 20% сучасних видів ящірок властиве яйцеживородіння, в той час як інші 80% відкладають яйця.

У повсякденному житті здебільшого ми стикаємося з яйцями птахів. Величину пташиних яєць зазвичай оцінюють по їх масі. Найменше яйце у колібрі, важить воно всього 0,5 г., а найбільше яйце в сучасному тваринному світі - у страуса: воно досягає 1,5 кг. Число яєць в кладці теж різниться. Наприклад, пінгвіни відкладають по одному яйцю, голуби - по два, а куріпки - до 20 яєць в кладку. Птахи (такі як кури, качки та гуси) здатні відкладати навіть не запліднені яйця, саме їх люди часто використовують в їжу.