ФотогалереиВидео    Facebook TwitterYouTubeInstagram

Легенда гір

У Монголії говорять, що побачити сніжного барса (ірбіса або сніжного леопарда) може тільки щаслива людина. І сьогодні ця приказка більш ніж актуальна, адже з кожним роком ірбісів стає все менше. За різними оцінками, у світі залишилося від чотирьох до шести з половиною тисяч особин. Привернути увагу до проблем виду покликаний Міжнародний день сніжного барса - напевно, найтаємничішого представника сімейства котячих, який відзначається 23 жовтня.


Основним фактором зменшення популяції є браконьєрство. Причому більшість ірбісів гине не від куль мисливців, а у капканах і петлях, розставлених на гірських копитних. Крім того, браконьєрське полювання на диких копитних позбавляє хижаків здобичі, в результаті чого виникають конфліктні ситуації через почастішання випадків нападу на домашню худобу.


Сучасний ареал проживання сніжного барса обмежений горами Центральної Азії і включає 13 країн. З них найпівнічніша - Росія, а найпівденніші - Індія і Китай. Найбільше снігових барсів - майже половина світової популяції - імовірно мешкає в Китаї (Тибет і Гімалаї). Практично по всьому ареалу ірбіс живе вище 2000 метрів над рівнем моря. Мешканець високогір'я, сніжний барс живе там, де важко пройти людині. Це і породило безліч переказів і легенд і ускладнило роботу вчених.


Живуть і полюють ірбіси невеликими групами, в центрі яких альфа-самка і альфа-самець. Кожні 2 роки самка приносить 1-3 кошенят. Трохи більше року малюки ходять за матір'ю практично по п'ятах. Але приходить час, і молоді самці залишають територію матері, самки ж залишаються в межах материнських володінь, займаючи території на околиці. Це отримало назву «територія хвиль», коли площа, на якій живе одна група барсів, збільшується, немов хвилями, від центру до периферії з народженням кожної нової самки.