Виберіть категорію
ua
live
Агуті центральноамериканський
Агуті центральноамериканський
Чуйний і полохливий мешканець сельви.
Тип: Хордові
Клас: Ссавці
Ряд: Гризуни
Родина: Агутієві
Рід: Агуті
Вид: Агуті центральноамериканський
Основні параметри
  • Живуть в тропічних лісах Центральної і Південної Америки.
  • Довжина тіла – близько 60см.
  • Вага – до 4 кг.
  • У раціон входять: квіти, листя, кора, корені, плоди, що впали, насіння і різні види горіхів.
  • Тривалість життя в неволі – до 20 років, в дикій природі значно менше.

Іноді агуті неправильно називають золотистим чи горбатим зайцем. Однак, незважаючи на таку назву, це кумедне звірятко більше схоже на морську свинку, тільки кінцівки у нього більш витягнуті. 


Соціальна поведінка


Агуті ведуть переважно денний спосіб життя, але через полювання на них частіше активні в сутінках. Найчастіше селяться недалеко від водойм. Живуть агуті, як правило, постійними парами, іноді об’єднуючись у невеликі сімейні групи..


Розмноження


Самка народжує малят два рази на рік. Вагітність триває 40 днів, при цьому в одному приплоді зазвичай 1—2 зрячих і цілком сформованих дитинчати, які дуже швидко стають самостійними.


Вид і людина


Агуті нерідко шкодять плантаціям цукрової тростини і бананів, тому місцеві жителі їх недолюблюють.


Цікаві факти


Зазвичай агуті недовірливі до людей, але в неволі охоче йдуть на контакт і швидко звикають до господаря.

За допомогою своїх гострих різців агуті здатні розколювати міцні бразильські горіхи.

Поточний стан в дикій природі
  • Класифікація ще
    не проведена
    NE
  • Недостатньо
    данних
    DD
  • Знаходяться під найменшою
    загрозою зникнення
    lc
  • Близькі до
    уразливому положенню
    NT
  • Уразливі
    vu
  • Знаходяться під
    загрозою зникнення
    en
  • У критичній
    небезпеці
    cr
  • Зниклі в
    дикій природі
    ew
  • Зниклі
    тварини
    ex